Finse schutter overleden

Icoon MisdaadDe 18-jarige Fin die vandaag een bloedbad aanrichtte op de Jokela High School in Tuusula is in tegenstelling tot eerdere berichten niet dood. Hij ligt zwaargewond in een ziekenhuis na een mislukte poging tot zelfmoord. De scholier heeft zeker acht mensen doodgeschoten, waaronder de rector van de school. De andere zeven doden zijn medescholieren van de dader. Ook zijn er meerdere mensen ernstig gewond geraakt.

De 18-jarige Pekka-Eric Auvinen kondigde de slachtpartij vanochtend al aan op zijn YouTube-profiel dat hij daar onder de naam Sturmgeist89 geopend had. YouTube heeft in de loop van de middag alle bijdragen geblokkeerd van Sturmgeist89. Toch is zijn site via Google-archief deels nog te benaderen, al is dat niet de actuele versie van vanmorgen. Wel zijn er op talloze sites mirrors van zijn bijdragen verschenen.

Eén van zijn filmpjes die eerder op de dag nog was te zien, toonde de school met beelden van de latere schutter met pistool. Het filmpje droeg de titel 'Jokela High School Massacre'.

Getuigen
Getuigen zeggen dat Pekka-Eric Auvinen systematisch door het schoolgebouw trok, op deuren klopte en dwars door deuren heen schoot. Een bekende van de schutter verklaarde dat hij zich de laatste dagen vreemd gedroeg en tekeningen van vuurwapens maakte. Desgevraagd antwoordde hij dat het een grap was. Hij had schieten als hobby. Een leraar omschreef hem als een radicaal met zowel linkse als rechtse sympathieën.

Uit de tientallen bijdragen van Sturmgeist89 komt een verwarrend beeld naar voren van iemand die zich onder meer een voorvechter toont van 'gedwongen natuurlijke selectie' en die zegt bereid te zijn tot eliminatie van 'schandvlekken op het menselijk ras'. Hij noemt zich 'antisociale sociaal-Darwinist en de antihumane humanist'.

Manifest
De schutter heeft voorafgaand aan zijn wandaden een manifest op internet geplaatst. Een deel daarvan luidt:

''Jullie vragen je misschien af waarom ik dit heb gedaan en wat ik wil. De meesten van jullie zijn te arrogant en kortzichtig om het te begrijpen. Jullie zullen waarschijnlijk zeggen dat ik gestoord ben, een psychopaat, een crimineel. Nee, de waarheid is dat ik slechts een dier ben, een mens, een individu, een dissident.''

''Ik kan niet zeggen dat ik van hetzelfde soort ben als de miserabele, arrogante en egoïstische mensheid. Nee! Ik ben een stap hoger geëvolueerd.''

"Ik ben het zat. Ik wil geen deel uitmaken van deze verrotte maatschappij. Zoals andere wijze mensen in het verleden hebben gezegd: de mensheid is het niet waard om voor te vechten of te redden, alleen om te doden.''


De schutter sluit zijn manifest op internet af met de tekst dat niemand anders dan hijzelf verantwoordelijk is voor zijn daden:

''And remember that this is my war, my ideas and my plans. Don’t blame anyone else for my actions than myself. Don’t blame my parents or my friends. I told nobody about my plans and I always kept them inside my mind only. Don’t blame the movies I see, the music I hear, the games I play or the books I read. No, they had nothing to do with this. This is my war: one man war against humanity, governments and weak-minded masses of the world! No mercy for the scum of the earth! HUMANITY IS OVERRATED! It's time to put NATURAL SELECTION & SURVIVAL OF THE FITTEST back on tracks! ''

Het manifest is onder meer hier te downloaden (klein .doc bestandje).

Update 23.00 uur
Inmiddels is de schutter in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat hebben diverse media, waaronder CNN, vanavond bekend gemaakt.



Pekka-Eric Auvinen