Uur van de waarheid voor België

Icoon BelgieOp de 150e dag van de Belgische formatie bereikt de spanning een hoogtepunt. Eén van de knelpunten van de formatie, de splitsing van Brussel met Halle en Vilvoorde, wordt door de Vlamingen op de spits gedreven.

Zij hebben de voorstellen van Yves Leterme, de formateur, over de splitsing aanvaard en de bal ligt nu in het Waalse kamp om hetzelfde te doen. Wanneer de Walen het voorstel van Leterme niet accepteren, zullen de Vlamingen vanmiddag middels een stemming in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken de splitsing van Brussel met Halle en Vilvoorde eenzijdig doorvoeren.

Gevolgen
Wanneer de Vlamingen op eigen houtje die beslissing nemen, zullen de Franstalige Walen zich vrijwel zeker terugtrekken uit de onderhandelingen om een gezamenlijke regering te vormen. Die situatie zou België in een niet eerder gezienen nationale crisis storten. Als de Walen wèl akkoord gaan, staan de voorstellen voor de staatshervormingen nog op de agenda.

Hoewel een ieder hoopt op een goede afloop zien zowel de Vlaamse als de Waalse onderhandelaars het somber in. Geen van de kampen wil van haar standpunten wijken. Leterme is om negen uur een gesprek de Waalse onderhandelaars begonnen.

Onlangs werd bekend dat twee derde van de Vlamingen denkt dat België op termijn zal ophouden te bestaan.
Met dank aan MaRRky voor de submit.