'Persoonsgegevens ook in EU bewaren'

Icoon EuropaIn een conceptvoorstel van de Italiaanse eurocommissaris van Justitie Franco Frattini staat dat de Europese unie zelf een systeem moet opzetten om persoonsgegevens te verzamelen van vliegtuigpassagiers. Die gegevens kunnen vervolgens dertien jaar bewaard worden. De eurocommissaris volgt hiermee het Amerikaanse voorbeeld, die al jaren geleden een dergelijk systeem hebben opgezet in het kader van de strijd tegen het terrorisme.

Het Europees Parlement uitte juist vaak felle kritiek op het Amerikaanse systeem. EuroparlementariŽrs vonden dat de Amerikanen onvoldoende waarborgen boden voor de bescherming van privacy van burgers.

Frattini wil informatie verzamelen van passagiers op internationale vluchten van en naar EU- landen. Het is niet de bedoeling om een grote Europese databank te maken voor die informatie. Alle lidstaten zouden zelf een instantie moet opzetten die verantwoordelijk wordt voor het opslaan van de informatie die ze hebben verzameld. De gegevens die Frattini van passagiers wil verzamelen lijken erg op die de Amerikanen vragen van reizigers die naar de VS komen. Het gaat onder meer om informatie over de reis, betalingsgegevens en adresinformatie.

De EU-lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren. Het Europees Parlement staat hierin buitenspel. Het nieuwe Europese verdrag, de vervanger van de verworpen Europese Grondwet, waarin het parlement meer bevoegdheden heeft, is nog steeds niet in werking.

Volgens de eurofractie van D66 heeft Frattini zijn voorstel dan ook slim getimed. Het voornaamste bezwaar van de partij is dan ook een dergelijk systeem nog niet een bewezen nut heeft. Ook in de VS begint men daar nu steeds meer aan te twijfelen.


Vliegen wordt nog leuker