Massaproductie SSD's gaat beginnen

Icoon DigitalDe Koreaanse elektronicafabrikant Samsung heeft samples van 'solidstateschijven' (SSD's) met een opslagcapaciteit van 64GB naar computerfabrikanten gestuurd. De SSD's zijn gericht op verwerking in laptops, servers en andere professionele doeleinden. De SSD's hebben een schrijfsnelheid van 100 megabyte per seconde en kunnen 120 megabyte per seconde uitlezen. De apparaten verstoken volgens Samsung slechts 1,9 watt, wat is al snel vijf keer minder dan een normale harde schijf.

De verwachting is dat de massaproductie over een aantal maanden zal beginnen. "In de tweede helft van 2008 ontwikkelen we een 128GB-SSD", aldus een woordvoerder van Samsung. Ook maakte een onderzoek van Web-Feet Research bekend dat de SSD-markt met maar liefst 74 procent zal groeien van 2007 tot 2012 en in het laatste jaar een omvang van 10 miljard dollar zal vertegenwoordigen.

Uiteindelijk gaan de SSD's waarschijnlijk de conventionele harde schijven in ieders pc vervangen. Dankzij het ontbreken van bewegende onderdelen is de toegangstijd voor op opvragen van data verwaarloosbaar klein en kunnen er geen mechanische fouten zoals harde schijf-crashes meer optreden. Tevens maken de SDD's nul geluid en is het energieverbruik en de warmte-ontwikkeling laag. Wanneer de technologie verder ontwikkeld wordt en er massaproductie gaat plaatsvinden zullen SSD's veel grotere capaciteiten krijgen en ook betaalbaar worden voor de gewone consument.


De Samsung solidstateschijf