Rouvoet: CU weert geen homo's

Icoon Politiek De partijleider van de ChristenUnie, minister André Rouvoet, verwerpt elke suggestie dat zijn partij homoseksuele leden uit bestuursfuncties weert. Als dat wel zou gebeuren, is dat discriminatie, zei de vicepremier vanmiddag na afloop van de ministerraad.

Hij wilde verder niet vooruitlopen op de discussie die binnen de partij is opgekomen over het gevoelige thema. Het Amsterdamse raadslid Yvette Lont wil tijdens het ChristenUnie-congres van 17 november een motie indienen om homo's de toegang tot bestuursfuncties in de partij te ontzeggen. Volgens een steekproef zouden twee op de drie ChristenUnie-bestuurders het daarmee eens zijn.

Rouvoet ging niet in op de vraag of ook een praktiserende homo een bestuursfunctie kan krijgen of zelfs minister kan worden. ''We moeten de discussie zorgvuldig voeren. Ik wil daar niet op vooruitlopen.'' Het congres zal zich buigen over een mogelijke gedragscode voor vertegenwoordigers van de ChristenUnie.

Rouvoet vindt dat daar nu geen onderwerp uitgehaald moet worden. ''Ik wil niet meegaan in een hype. Ik ga niet vooraf bepalen wat belangrijk is'', zei de partijleider.

Ook premier Jan Peter Balkenende wil niet op het ChristenUnie-congres vooruitlopen. Hij wees op een verklaring van een partijwoordvoerder eerder vandaag. Die stelde dat leden van de ChristenUnie niet uit bestuursfuncties geweerd zullen worden omdat ze homo zijn. Op het partijcongres moet het gaan over de christelijke levenswandel en over de vraag in hoeverre je daarover iets op papier kunt zetten. In dat opzicht worden homo's en hetero's volstrekt gelijk behandeld, aldus de woordvoerder.

Ook vicepremier Wouter Bos (PvdA) wacht rustig af waar de discussie binnen de ChristenUnie toe leidt. ''Ik hoop op een goede uitkomst'', zei hij.



'Homo's weren is discriminatie'