Spammers voeren campagne voor Ron Paul

Icoon AmerikaDe Amerikaanse presidentskandidaat Ron Paul krijgt steun uit opmerkelijke hoek: na een tv-debat tussen Republikeinen ontdekten onderzoekers een grote golf spamberichten waarin Paul werd aangeprezen. Ron Paul is een libertarische politicus die in de officiŽle peilingen een geringe rol van betekenis heeft, maar op internet een grote aanhang geniet.

Volgens technologiesite Wired ontdekten onderzoekers na een debat waaraan Paul had deelgenomen, grote hoeveelheden spamberichten in mailboxen die zij hadden opgezet om de verspreiding van de ongewenste reclame te analyseren. In de mailtjes werd ondermeer beweerd dat Paul het debat zou hebben gewonnen. Volgens onderzoekers waren de meeste mailtjes afkomstig uit Korea en Nigeria. Het campagneteam van Paul laat weten dat het niets van de spam afweet. Een woordvoerder zegt dat de spam mogelijk is verstuurd door een goedbedoelende aanhanger, of door tegenstanders die Paul in een kwaad daglicht willen stellen.

Veel van Pauls aanhangers gelden op internet als tamelijk fanatiek. Gebruikers van zogenoemde sociale nieuwssites zoals Digg, waar gebruikers zelf nieuws kunnen aandragen, klagen regelmatig over de stortvloed aan berichtgeving over Ron Paul die door zijn supporters wordt gepost. Ook op weblogs en vriendensites als Myspace en Facebook zijn Pauls aanhangers zeer actief.

Ron Paul was in 1988 ook al presidentskandidaat voor de Libertarische Partij. Paul geldt als de opmerkelijke outsider bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008, en heeft een groot vermogen om fondsen voor zijn campange te werven. Paul stemt vaak tegen nieuwe wetten die de invloed van de (federale) overheid vergroten. Hierdoor heeft hij in de pers de bijnaam 'Dr. No' opgelopen. Hij stemde tegen de Irakoorlog, tegen de Patriot-act, tegen overheidsinterventie op internet en waarschuwt voor het gevaar van een mogelijke oorlog tegen Iran.

Zware kritiek heeft Paul op het economisch beleid van de Bush-administratie. Zo wil hij de inkomensbelasting afschaffen door honderden miljarden te bezuinigen op militaire interventies in het buitenland. Ook hekelt Paul het hoge Amerikaanse handelstekort, waardoor de VS vooral geld moeten lenen van China en Japan om dit te kunnen financieren. Paul wil de Amerikaanse centrale bank, de Fed, afschaffen en de dollar herkoppelen aan de goudstandaard.


Spammers steunen Ron Paul