'Kerst soberder vieren voor moslims'

Een denktank van de Britse socialistische partij Labour heeft het plan opgevat om te pleiten voor een 'rustiger' en 'soberder' viering van het kerstfeest om islamitische medeburgers niet voor het hoofd te stoten. In een rapport stellen de Labour-denkers voor om feesten van andere religies meer naar voren te schuiven.

Ook staan er in het rapport voorstellen om een speciale ceremonie op te zetten rond de geboorte van kinderen, naar voorbeeld van sommige allochtone groepen. Verder behoren minderheden toegang te krijgen tot het nu afgesloten 'witte' platteland. De Engelse bisschoppen moeten verder uit de House of Lords om andere geloven niet achter te stellen. En zelfs de vlag, de Union Jack, zou een multicultureel broertje moeten krijgen.

De plannen van de Labour-denktank hebben in Groot-BrittanniŽ tot een golf van verontwaardiging geleid. Ook de islamitische conservatieve politica Sayeeda Warsi ziet er niets in. ''Een land verandert niet door alle tradities overboord te zetten. Het zou Engeland alleen maar schaden. Verder doet de gedachte dat labour zich meer met de opvoeding van de kinderen gaat bezighouden, me rillen. Ik dacht dat we net van de communisten af waren.''

Ook het Fok!Forum lijkt een soberdere kerst te gaan vieren