Thieme komt met Al Gore-achtige film

Icoon FilmPartij voor de Dieren-leider Marianne Thieme gaat net als Al Gore een film maken over het milieu. Alleen zal de documentairefilm van Thieme zich richten op de gevolgen van de vleesindustrie voor het milieu. De titel is nog niet bekend, maar de ondertitel van de docu luidt 'Meat the truth'.

Thieme wil met de film duidelijk maken dat de veehouderij een van de grootste vervuilers van het milieu is. Wereldwijd stoot deze sector 18% van alle broeikasgassen uit. Het verkeer is verantwoordelijk voor 13,5%, maar toch gaat daar meer aandacht naar uit. Thieme neemt daarom de vleessector onder de loep.

De docufilm zal onder meer tonen dat Nederland door de varkensindustrie jaarlijks wordt opgescheept met zeven miljard kilo mest (4000 kilo per Nederlander). Ook stelt Thieme in de film dat voor de productie van ťťn kilo biefstuk, 100.000 liter water nodig is. Dat is net zoveel als twee jaar douchen. Een vegetariŽr bespaart volgens Thieme in een jaar 1.500 kilo CO2-uitstoot ten opzichte van een vleeseter.

De film gaat begin volgende maand in premiŤre in enkele filmhuizen en komt daarna uit op dvd. De documentaire duurt circa een uur en is gemaakt door het wetenschappelijk instituut van de Partij voor de Dieren. Thieme hoopt met haar film een vergelijkbaar effect te bereiken als Al Gore deed met 'An inconvenient truth'.Filmmaakster en politica Thieme