Enorme cocaïnevangst in Mexico

Icoon MisdaadDe Mexicaanse justitie heeft deze week één van de grootste cocaïnevangsten uit de Mexicaanse geschiedenis gedaan. Een woordvoerder maakte donderdag bekend dat men ruim elf ton cocaïne in beslag heeft genomen in de haven van Manzanillo.

Woensdag werd een schip geïnspecteerd dat de vlag droeg van Hong Kong. Daar werd de cocaïne in diverse containers aangetroffen. Het schip was afkomstig uit de haven van Buenaventura (Columbia). Eerder deze maand hadden Mexicaanse militairen al elf ton cocaïne in beslag genomen in een andere haven.

De Mexicaanse president Felipe Calderón heeft, sinds zijn aantreden in december, duizenden extra militairen ingezet in de strijd tegen drugs. Eerder dit jaar vroeg hij ook het Amerikaanse Congres om meer steun in de strijd tegen drugs. Zijn doel is dan ook om de belangrijkste drugskartels in Mexico, Golfo en Sinaloa, te ontmantelen. Eind september werd de 47-jarige topcrimineel Sandra Avila Beltrán, die de bijnaam Koningin van de Pacific draagt, gearresteerd. Zij had een hoge functie in het kartel Sinaloa.

Al jaren wordt Mexico geteisterd door drugsgeweld. Dit jaar zijn er al meer dan tweeduizend mensen omgekomen bij afrekeningen en gevechten tussen rivaliserende drugsbendes en regeringstroepen.

Een week geleden werd op Schiphol bijna honderd kilo cocaïne onderschept. Deze was afkomstig uit Ecuador.