ChristenUnie-politica wil homo's weren

ChristenUnie-raadslid Yvette Lont uit Amsterdam-Zuidoost heeft weer van zich laten horen. Haar partij liet twee maanden geleden nog weten dat Lont voorzichtig moest zijn met uitspraken over homofilie, maar daar heeft ze zich niet aan gehouden.

Maandag stuurde Lont een e-mail aan 700 ChristenUnie-leden waarin ze steun zoekt voor een voorstel om praktiserende homoseksuelen te weren uit bestuursfuncties van de ChristenUnie en dat homoseksuelen ook niet kandidaat gesteld mogen worden voor posten in het openbaar bestuur. Lont wil hiertoe een motie indienen op het partijcongres van 17 november.

Het bestuur van de kiesvereniging ChristenUnie-Amsterdam is op z'n zachts gezegd ''niet blij'' met het initiatief van het deelraadslid: ''Zij heeft dit gedaan zonder ons als bestuur daarin te kennen. Wij voelen ons gepasseerd en miskend: dit verdient absoluut geen schoonheidsprijs.'' Bovendien is het nog lang niet zeker dat Lont de motie op het partijcongres mag indienen, want daar heeft ze ten eerste de steun voor nodig van haar eigen, lokale afdeling en die heeft ze vooralsnog niet.

Lont, een bekeerde ex-prostituee en voormalig drugsverslaafde, kwam eerder in opspraak nadat ze in een ingezonden stuk stelde dat homo's de ''geestelijke dood'' verdienen omdat ''God deze zonde haat''. Later nuanceerde ze haar uitlatingen enigszins.