Doden in Haïti door tropische storm Noël

Icoon WeerTropische storm Noël heeft grote delen van het eiland Hispaniola onder water gezet. Vooral Haïti is zwaar getroffen door hevige regenval maar ook de Dominicaanse Republiek kampt met overstromingen. Op het eiland zijn zeker veertig doden gevallen en enkele tientallen mensen worden nog vermist. Verwacht wordt dat het dodental de komende dagen nog verder zal oplopen.

Door de overstromingen op de Dominicaanse Republiek moesten ongeveer 12.000 mensen hun huizen uit. 3000 huizen zijn volledig verwoest. In Port-Au-Prince, de hoofdstad van Haïti, liepen de mensen tot aan hun middel door het water. Zij probeerden uit alle macht hun bezittingen te redden van het snel stijgende water. Ook in Haïti zijn enkele duizenden huizen verwoest.

Cuba, Bahamas en Florida
Op dit moment levert Noël tonnen water af in Cuba en trekt dan in noordelijke positie weg richting de Bahamas of Florida. Nu al komen er meldingen binnen dat er op Cuba ruim 1000 huizen zijn verwoest en duizenden mensen zijn geëvacueerd uit lager gelegen gebieden.

De inwoners van Florida zijn opgeroepen om de storm goed in de gaten te houden. De koers is nog altijd onzeker. Verwacht wordt dat de Bahamas de volle laag krijgen, maar de storm kan ook Florida raken. Noël zorgt nu al regen, harde wind voor golven van meer dan drie meter. De autoriteiten adviseren dan ook de kustgebieden te mijden.



Meer informatie over Noël, of hoe een orkaan ontstaat, vind je ook hier --> Hurricane Season 2007