'World of Warcraft gevaar voor samenleving'

Icoon Games World of Warcraft en andere grootschalige multiplayer onlinegames (MMORPGs) zijn een gevaar voor de samenleving. Dat stelt Keith Bakker, directeur van afkickkliniek Smith & Jones in Metro. Tienduizenden minderjarigen tussen de 6 en 18 jaar hebben zich al gemeld bij zijn kliniek.

"Deze verslaving treft een heleboel kinderen in de meest kwetsbare leeftijd. Kinderen die de hele dag gamen, weten op een gegeven moment niet meer hoe ze moeten communiceren en raken contactgestoord. Ze doen niets meer aan school en spelen zo letterlijk hun toekomst weg".

Volgens hem is er amper verschil tussen alcohol-, drugs- en gameverslaving. "Probeer eens een drugsverslaafde zijn heroÔne af te pakken. Dat gaat niet. Hetzelfde geldt voor online gamen". Symptomen van verslaving zijn volgens hem het urenlang achter elkaar spelen en agressie als het niet lukt. Alles moet wijken voor het spel.

Jeroen Lemmers, schrijver van een boek over dit fenomeen, ziet de trend met ledeogen aan. Volgens hem zijn MMORPGs veel gevaarlijker dan normale spellen, omdat het gaat om online gemeenschappen en omdat MMORPGs geen einde kennen. Virtueel bezit is volgens Lemmers voor velen net zo belangrijk geworden als gewoon bezit. "De virtuele wereld en de echte wereld vloeien steeds meer in elkaar over".
Bron: Metro (papieren editie)