Bosbranden Californië bijna bedwongen

Icoon BrandDe resterende bosbranden in het zwaar getroffen Californië zijn bijna onder controle. Dit maakte een woordvoerder van de brandweer maandagavond bekend. Op dit moment zijn er nog zes grote branden, waarvan de helft onder controle is. Verwacht wordt dat de laatste branden deze week geblust zullen zijn.

Functionarissen willen echter nog niet op de zaak vooruit lopen. Uit alle macht probeert men de branden zo snel mogelijk te blussen, zeker omdat voor komend weekend weer hardere wind en hogere temperaturen verwacht wordt. "We zijn erg tevreden over de gang van zaken, maar we blijven waakzaam. De situatie kan erg snel veranderen vanwege de aard van de branden en de weersituatie", aldus een zegsvrouw. Nog altijd worden ruim 3200 huizen bedreigd door het vuur en circa 1100 geëvacueerden verblijven nog in opvangcentra's.

Noodtoestand
Op 21 oktober werd in Californië de noodtoestand afgekondigd. Op dat moment waren de branden op hun hoogtepunt en werd Californië geteisterd door 23 grote branden. Ruim een week lang streden de brandweerlieden een ongelijke strijd tegen de elementen. Afgelopen weekend kreeg men eindelijk meer grip op de branden doordat de wind draaide en de temperaturen iets daalden.

Vorige week werd bekend dat bijna een miljoen mensen op de vlucht waren voor het vuur. Meer dan 200.000 hectare land is compleet verwoest en ruim 2800 huizen en gebouwen zijn volledig in de as gelegd. Alleen al in de omgeving van San Diego wordt de schade op meer dan één miljard dollar geschat.

De FBI heeft aanwijzingen dat zeker twee van de grootste branden zijn aangestoken en er zijn ook arrestaties verricht. Er zijn zeker 14 doden gevallen.

Zware luchtvervuiling
De autoriteiten hebben de lokale bevolking afgelopen weekend opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te zijn. Men heeft gewaarschuwd voor een extreem gevaarlijke luchtvervuiling in de nasleep van de branden. Vooral ouderen, kinderen en mensen met ademhalingsproblemen lopen extra gevaar door de vervuiling. Een woordvoerster van het departement van milieu meldde dat door de branden een enorme hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer terecht gekomen is. "De hoeveelheid is vergelijkbaar met wat 440.000 auto's in één heel jaar produceren".



Enkele FOKkers bevinden zich in de brandhaarden. Meer informatie over hun toestand, foto's van het rampgebied en het laatste nieuws vind je natuurlijk ook op het Forum! van FOK!