Argentijnen kiezen president

Icoon BuitenlandsArgentinië zal vandaag een nieuwe president voor een termijn van vier jaar gaan kiezen. Ruim 27 miljoen Argentijnen tussen de 18 en 70 jaar moeten verplicht naar de stembus. Rond 21.00 uur worden de eerste officiële resultaten verwacht.

Cristina Fernandez, ook wel Fernandez de Kirchner genoemd, geldt als uitgesproken favoriet. Ze is de 'first lady' van Argentinië. Haar echtgenoot Nestor Kirchner, die in 2003 tot president gekozen werd, wordt gezien als de man die het land uit het dal hielp na een schuld van meer dan 100 miljard euro. Fernandez lijkt de steun van de meeste Argentijnen te hebben, al is er kritiek dat haar voorstellen weinig vernieuwend zijn. Haar belangrijkste van in totaal dertien rivalen zijn rechter Elisa Carrio en oud-minister van economische zaken Roberto Lavagna.

Alle belangrijke peilingen wijzen erop dat Fernandez meer dan de vereiste veertig procent van de stemmen krijgt, met meer dan tien procent voorsprong op alle andere kandidaten. Fernandez wordt ook wel vergeleken met Hillary Clinton. Allebei zijn ze advocaat en senator en zagen ze hun echtgenoot van gouverneur tot president groeien.

De nieuwe president van Argentinië zal te maken krijgen met een land met hoge inflatie, een tekort aan energie en met veel zware criminaliteit. De werkloosheid is hoog en armoede is wijdverspreid na de economische crisis in het land dat nog geen eeuw geleden tot de rijkste landen ter wereld behoorde.

Exit polls lijken aan te geven dat Kirchner de verkiezingen wint met 42 tot 46 procent van de stemmen.

Met dank aan justhg voor de submit.