Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 9

Icoon EredivisieDit weekend stond de negende speelronde van de Eredivisie op het programma. Ajax wist de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht met 0-1 te winnen. Feyenoord liet punten liggen en verloor met 2-0 van FC Twente. PSV won eenvoudig bij Sparta met 4-1 en AZ pakte voor het eerst sinds lange tijd drie punten bij NAC Breda.

In de Galgenwaard wist Ajax vanmiddag voor het eerst te winnen onder leiding van interim-trainer Adrie Koster. De wedstrijd werd gekenmerkt door veel strijd en spanning en het publiek kon zich prima vermaken. Voor rust hadden de Amsterdammers de beste kansen. Tot twee keer toe kwam de bal tegen de lat via Utrecht-doelman Franck Grandel. In de tweede helft was Ajax enkele keren dichtbij een treffer maar de thuisploeg bleef op de been. Uiteindelijk wist Klaas-Jan Huntelaar, die alleen op de keeper af ging, de bal tegen de touwen te schieten. FC Utrecht probeerde met een slotoffensief nog op gelijke hoogte te komen, maar Ajax-keeper Dennis Gentenaar hield zijn doel schoon: 0-1.

PSV heeft op Het Kasteel eenvoudig met 4-1 gewonnen van Sparta Rotterdam en is daardoor de nieuwe koploper. In de eerste minuut kwamen de gasten al op voorsprong door een doelpunt van Danko Lazovic. Tien minuten later wist Mike Zonneveld de bal achter Sander Westerveld te schieten waardoor er na een korte tijd al 0-2 op het scorebord stond. Sparta probeerde het wel maar kon geen vuist maken tegen de defensie van PSV, die slechts twee doelpunten tegen kreeg dit seizoen. Jefferson Farfán en Kenneth Perez van PSV brachten de stand naar 0-4 maar als de Eindhovenaren wat zorgvuldiger met de kansen waren omgegaan had er een monsterscore op het scorebord kunnen staan. Uiteindelijk mocht Sjaak Polak vanaf elf meter de eer van Sparta redden: 1-4.

AZ heeft eindelijk weer een overwinning geboekt na een lange negatieve reeks wedstrijden. De Alkmaarders wonnen met 2-3 bij NAC Breda. AZ kwam vroeg op voorsprong door een doelpunt van Barry Opdam. Vervolgens nam de thuisploeg het initiatief en waren er kansen voor Csaba Fehér, Ronnie Stam en Anthony Lurling. Na twintig minuten spelen kwam de thuisploeg verdiend op gelijke hoogte toen Anthony Lurling hard uithaalde. De wedstrijd ging gelijk op maar AZ was efficiënter in de afronding. Ari en Julian Jenner brachten de stand op 1-3. Anthony Lurling bracht weer wat spanning in de wedstrijd door vanaf de penaltystip raak te schieten. AZ kwam enkele keren goed weg maar wist de voorsprong te verdedigen: 2-3.

NEC heeft in het eigen stadion een overtuigende 5-1 overwinning geboekt op FC Groningen. In de afgelopen acht speelrondes wist de club uit Nijmegen slechts twee keer te scoren, maar dat werd vandaag deels ingehaald. Aan beide kanten werd er een penalty binnengeschoten waardoor het publiek klaar was voor veel spanning en sensatie. Dit viel in de eerste helft een beetje tegen en het meest spannende moment was de tweede gele kaart voor Ondrej Svejdík van FC Groningen. In de tweede helft kon NEC uitlopen naar 5-1 door doelpunten van Lorenzo Davids, Jhonny van Beukering (2x), Jonas Olsson. De gasten probeerden nog terug in de wedstrijd te komen maar ze oogden machteloos: 5-1.

Eerder dit weekend werden er vijf andere wedstrijden gespeeld. Vitesse won met 1-0 van Willem II en Feyenoord ging met 2-0 ten onder bij FC Twente. Roda JC won met 1-0 van de Graafschap en SC Heerenveen hield drie punten over aan de met 0-4 gewonnen wedstrijd tegen VVV Venlo. Het duel tussen Excelsior en Heracles Almelo eindigde met 1-1 onbeslist.