Congreslid haalt fel uit naar Kamerleden

Icoon PolitiekHet Democratische Congreslid Tom Lantos, voorzitter van de commissie voor buitenlandse zaken in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen, heeft tijdens een discussie fel uitgehaald naar een delegatie Nederlandse Kamerleden. Lantos stelde dat Europa 'minder woedend was om Auschwitz dan om Guantanamo Bay'.

Ook vindt Lantos dat Nederland verplicht is om de VS te helpen door de Uruzgan-missie in Afganistan te verlengen. "Want zonder ons zouden jullie nu een provincie van Nazi-Duitsland zijn", aldus Lantos. Volgens Harry van Bommel (SP) werd het debat om zeep geholpen met de vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog. "De opmerkingen waren beledigend en werkten averechts."

De delegatie van Kamerleden was in Washington na een bezoek aan het Amerikaanse detentiecentrum Guantanamo Bay. De VS vroegen bij het bezoek of Nederland gevangen uit Guantanamo Bay zou kunnen overnemen die de gevangenis mogen verlaten, maar niet terug kunnen naar hun eigen land. Alleen de VVD reageerde positief op het voorstel.


Lantos: "Europa minder woedend om Auschwitz dan om Guantanamo Bay"