Demonstratie tegen paddoverbod op de Dam

Enkele honderden actievoerders zijn vanmiddag op de Dam in Amsterdam bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen het door het kabinet gewenste verbod op paddo's. Dat heeft een woordvoerster van de organisatie, actiegroep Red de Paddo, gemeld.

De bijeenkomst begon rond 13.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Onder anderen dichter Simon Vinkenoog, auteur Hans Plomp en kunstenaar Kamiel Proost houden een toespraak. Een aantal aanwezigen heeft zelfgemaakte, kartonnen paddo's bij zich.

Via de website van Red de Paddo (Reddepaddo.nl) hebben inmiddels circa dertigduizend Nederlanders een e-mail gestuurd naar het kabinet of politieke partijen in de Tweede Kamer. Daarin vragen zij hen paddenstoelen met een hallucinerende werking niet te verbieden.

De groep roept mensen verder op paddosporen op te sturen. Anderen kunnen die dan weer gratis bestellen, zodat ze hun eigen paddenstoelen kunnen kweken. Ook deze actie loopt naar eigen zeggen ''boven verwachting''.

Het kabinet maakte begin deze maand bekend de verkoop van alle paddo's te willen verbieden. De gedroogde variant was al illegaal. Daarmee volgt de regering de wens van de Tweede Kamer, die dit voorjaar al aangaf dat er een verbod op de drugs moet komen. Aanleiding was de dood van een 17-jarig Frans meisje, dat na het eten van de paddenstoelen van een brug in Amsterdam sprong.