Dure euro stuwt olie naar 92 dollar

Icoon EconomieDoordat de euro op het hoogste niveau ooit tegenover de dollar staat is de olieprijs vandaag gestegen naar meer dan 92 dollar. De euro noteert ruim boven de 1,43 dollar. De wegzakkende dollar zorgt ervoor dat olielanden omgerekend minder ontvangen voor hun geleverde olie, waardoor de olieprijzen verder stijgen. In euro's gemeten is de stijging van de olieprijs veel geringer.

Belangrijkste aanleiding voor de recente stijging van de olieprijs zijn de tegenvallende cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. Deze zijn onverwacht gedaald tot het laagste niveau sinds begin dit jaar. Bovendien blijft het in het Midden-Oosten erg onrustig. De VS hebben nieuwe sancties getroffen tegen het olierijke Iran en Turkije strijdt met de Koerdische PKK in het noorden van Irak, waar belangrijke oliepijpleidingen liggen.

Het oliekartel OPEC weigert ondertussen de olieproductie op te voeren om zo prijsstijgingen in te dammen. Volgens Amerikaanse olie-experts is het zeer waarschijnlijk dat de 100 dollargrens binnenkort wordt overschreden. "Het is niet de vraag of maar wanneer de olie naar de 100 dollar per vat gaat. Er is geen enkele reden te bedenken waarom dit niet zou gaan gebeuren".


Binnenkort 100 dollar per olievat (158,987 liter)?