Mogelijk Guantanamo-gevangenen naar NL

Icoon AlgemeenDe Verenigde Staten vragen Nederland gevangenen uit Guantanamo Bay over te nemen. Een Tweede Kamerdelegatie die het kamp bezoekt kreeg dat verzoek mee. Het gaat daarbij om gevangenen die niet langer als 'gevaar' worden gezien, maar niet terug kunnen naar hun eigen land.

De PVV en VVD reageren positief op het verzoek. Geert Wilders wil geen gevangenen overnemen maar ziet de methode van Guantanamo Bay zelf wel zitten. "Het zal een mooie dag zijn als we in Nederland ook zo'n detentiecentrum hebben".

Bij monde van Hans van Baalen zei de VVD dat alle NAVO-landen, dus ook Nederland, bereid moeten zijn om gevangenen over te nemen. Het CDA wil over het verzoek praten, maar is minder positief gestemd dan haar rechtse collega's. De SP is faliekant tegen.

Guantanamo Bay is een omstreden gevangenis. De gevangenen krijgen ongeveer de zelfde behandeling als Josef K. in Franz Kafka's beroemde roman 'Het Proces'. Sinds 2002 zijn er ongeveer achthonderd tereurverdachten gevangen gezet. Op dit moment zitten er nog bijna 400. Circa 85 gevangenen wachten op vrijlating. Over hun opvang onderhandelt de VS met diverse landen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vooralsnog geen officieel verzoek van de Amerikaanse regering ontvangen.

Met dank aan Dr-Kill-Phil-Bill voor de submit.