Russische bommenwerpers boven Noordzee

Icoon AlgemeenTwee Russische langeafstandbommenwerpers hebben donderdag voor een oefenvlucht een ongebruikelijke route over de Noordzee gevolgd. De twee Tupolev Tu-160's vlogen langs de Noorse kust en tussen het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, alvorens bijna 200 kilometer van Noordwijk om te draaien. De Noorse legerwoordvoerder en luitenant-kolonel John Espen Lien zei: "Het kan toeval zijn, maar de mogelijkheid bestaat ook dat het een signaal was".

Al eerder vlogen andere Russische bommenwerpers ongewoon dicht langs het Noorse luchtruim. Vanwege het toen slechte weer konden Noorse F16's niet opstijgen om controle te houden, maar toen de Tupolevs later op de terugweg weer voorbij kwamen, was het weer geklaard. De Noorse piloten zagen toen ook twee Tupolev Tu-160's die op weg waren naar het zuiden.

Sinds enkele maanden laat Rusland weer haar bommenwerpers strategische langeafstandsvluchten maken om te laten zien dat zestien jaar na de ineenstorting van de Sovjetunie het weer een militaire macht is om rekening mee te houden. NAVO-functionarissen in Noordwijk zeiden zich geen zorgen te maken over de vlucht, omdat de Tupolevs in internationaal luchtruim bleven en geen bedreiging vormden.

De Tupolev Tu-160, met de NAVO-codenaam Blackjack, is het zwaarste militaire vliegtuig ooit gemaakt. Voor de modernisering van de Russische Luchtmacht worden vanaf 2006 vijf nieuwe Tupolev Tu-160's per jaar in gebruik genomen.


De Tupolev Tu-160, het zwaarste militaire vliegtuig ooit gemaakt