Invloed zomertijd op biologische klok groot

Icoon MedischWetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens. Ten grondslag aan dit onderzoek ligt een online vragenlijst over slaapgedrag waar meer dan 50.000 mensen aan hebben meegedaan.

Het menselijk lichaam heeft een eigen dagritme (de biologische klok), dat ongeveer 24 uur bestrijkt. Dit zogenaamde circadiane (dagrond) ritme stuurt onder andere de slaap aan. Maar omdat dit ritme niet precies 24 uur duurt, moet het steeds bijgesteld worden. Dat gebeurt voornamelijk via licht. Tijdens de wintertijd (de normale tijd) loopt ons interne ritme ongeveer gelijk met de licht/donker-cyclus. Maar tijdens de zomertijd is dit niet het geval: ons interne ritme past zich in die periode niet aan. Daardoor slapen we in de zomermaanden minder en slechter.

De onderzoekers weten nog niet waarom de zomertijd aanpassingsproblemen geeft. Dat is iets wat nu uitgezocht moet gaan worden. Maar aangezien het effect van de zomertijd op onze biologische klok veel groter is dan voorheen werd gedacht, pleiten de onderzoekers ervoor de zomertijd te herevalueren en eventueel af te schaffen.


Invloed zomertijd op biologische klok groot

Met dank aan bennootje voor de submit.