Smog ontregelt Peking

Icoon BuitenlandsZware smog heeft in Peking (Beijing) grote problemen veroorzaakt in het weg- en luchtverkeer. De stoffen die invloed hebben op het ontstaan van smog zijn vooral ozon en fijn stof en in mindere mate stikstofdioxide en zwaveldioxide.

In Peking zijn belangrijke snelwegen afgesloten omdat het zicht nog maar 50 meter bedraagt. Veel passagiers stranden op de internationale luchthaven omdat vliegtuigen geen pekingeend voor ogen zien door de dichte grijze sluier die de Chinese hoofdstad teistert.

De bekendste weerman van Peking, Sun Jison, heeft ouderen en kinderen uitdrukkelijk geadviseerd om binnen te blijven. Dit zou anders ademhalingsaandoeningen tot gevolg kunnen hebben. Sun Jisong: "Draag een gezichtsmasker als je vandaag naar buiten gaat."

Peking heeft met zeventien miljoen inwoners meer ingezetenen dan heel Nederland bij elkaar. Het is een van de meest vervuilde steden ter wereld. Vooral de stortvloed aan auto's en hoge economische groei zijn daar de oorzaak van.

In Peking worden de Olympische Spelen van 2008 gehouden. De stad heeft miljarden euro's uitgetrokken voor een 'groener' Peking. Maar dit heeft tot nu toe weinig resultaat gehad. Volgens de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, moeten sommige competities misschien wel worden verplaatst om de gezondheid van de atleten te beschermen.


Smog teisterde Peking ook al in 2005