Klacht tegen Belgische moslim na weigeren arts

MedischEen anesthesist uit het Belgische Bree heeft een klacht ingediend tegen een uit Jordanië afkomstige islamiet. De man weigerde dat de anesthesist in het ziekenhuis zijn vrouw te hulp schoot die een spoedkeizersnede nodig had. Hij eiste een vrouwelijke anesthesist en versperde de man de toegang tot de operatiekamer.

De moslima was met haar echtgenoot rond de middag naar het ziekenhuis gekomen. De bevalling was al tien uur bezig toen de gynaecologe hartstoornissen vaststelde bij het ongeboren kind. Er was een spoedkeizersnede nodig om de baby te redden. En dus werd de anesthesist van wacht opgeroepen.

Imam
De moslim drong echter zelf de operatiekamer binnen en eiste op basis van z'n geloofsovertuiging een vrouwelijke anesthesist voor z'n vrouw. Die was echter niet aanwezig in het ziekenhuis. Men moest twee uur op de man inpraten voordat hij toestemming gaf tot een verdoving. Daar moest dan nog een imam aan te pas komen.

Voorwaarde was wel dat de vrouw volledig omzwachteld werd met doeken zodat enkel het stukje huid voor de injectie onbedekt bleef. Daarna werd de anesthesist verplicht de verloskamer te verlaten. Hij moest op de gang, met de deur op een kier, het hartritme van de vrouw volgen. Een verpleegster hield hem op de hoogte van haar bloeddruk en ademhaling.

De anesthesist en de beroepsvereniging van anesthesisten eisen nu elk één euro symbolische morele schadevergoeding van de moslim. Een dokter belemmeren bij de uitoefening van de geneeskunde is wettelijk een strafbaar feit. Daarnaast wordt de man ook aangeklaagd wegens schuldig verzuim. ''De beklaagde heeft willens en wetens verzuimd dat zijn echtgenote en kind werden geholpen.''

'Liefst vrouw of moslim-arts'
Volgens de Belgische Moslimexecutieve geldt in de islam in het algemeen de regel dat een vrouw moet worden behandeld door een vrouwelijke arts. Als er geen vrouwelijke dokter voorhanden is, mag dat een man zijn. Liefst een dokter die moslim is, maar als ook dat niet kan, door de hoogdringendheid van de situatie, dan mag het een niet-moslim zijn.

Ook in Nederlandse ziekenhuizen ontstaan geregeld levensbedreigende situaties doordat moslima's (of hun man) een mannelijke arts weigeren. In juni berichtte FOK! daar nog over. De Tweede Kamer eiste daar maatregelen tegen.

Met dank aan The_AntiChrist voor de submit.