Gevangene neemt interne stukken mee

Icoon BinnenlandsVertrouwelijke informatie van de gevangenis in Heerhugowaard is in handen gekomen van een gedetineerde. De interne stukken, die onder meer personeelsgegevens bevatten, zaten tussen de persoonlijke bezittingen die de man tijdens zijn verlof mee naar huis had genomen.

De gevangene heeft de informatie doorgespeeld naar het dagblad Metro, schrijft de krant vandaag. Volgens Metro staan in de stukken telefoonnummers, adresgegevens en verslagen van functioneringsgesprekken. Ook zaten in de dozen notulen van vergaderingen, waarin onder meer gesproken wordt over personeelsproblemen, vermoedelijke prostitutie in de gevangenis en problemen met de veiligheid.

CDA-Tweede Kamerlid Rikus Jager zal staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) vrijdag om opheldering vragen, zegt hij in de krant. Kamerlid Fred Teeven (VVD) wil dat minister Ernst Hirsch Ballin ingrijpt. "Dat de interne controle bij sommige inrichtingen nog steeds volstrekt tekort schiet is weer eens overduidelijk. Hier ligt een schone taak voor de minister om ervoor te zorgen dat de inrichtingen hun zaken eens op orde krijgen."

De dienst Justitiële Instellingen noemt de zaak 'zeer ernstig' en stelt een intern onderzoek in, aldus een woordvoerder.