Turkse jeugd relt in BelgiŽ vanwege PKK

BelgieIn de Brusselse gemeenten Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node is het al enige dagen onrustig door boze Turkse jongeren die protesteren tegen het PKK-geweld in hun moederland. Gisteravond richtten zo'n vijfhonderd van hen vernielingen aan tijdens een illegale betoging. De extreem-nationalistische Turkse jeugd had elkaar via sms en het internet opgeroepen tot deelname.

Vuilnisbakken, ruiten van winkels en auto's moesten er aan geloven. Ook een Koerdische muziekwinkel in Sint-Joost-ten-Node werd bestormd.

De socialistische burgemeester Jean Demannez van Sint-Joost-ten-Node betreurt het geweld. Hij begrijpt dat de Turkse bevolking van zijn gemeente haar solidariteit wil uiten met Turkije: ''Maar wat er vanavond gebeurt, heeft geen enkele zin. Deze betoging was niet aangevraagd. Als dat wel gebeurd was, hadden we ze met de politie kunnen omkaderen.''

Zondagavond was het ook al onrustig toen nationalistische Turkse jongeren in Sint-Joost-ten-Node de straat opgingen. Toen sloeg een honderdtal personen onder meer een horecazaak van een ArmeniŽr aan gort.

Overigens was er gisteren ook in Antwerpen wat oproer. Zo'n tweehonderd hoofdzakelijk Turkse jongeren trokken richting Teniersplaats via de Meir. Ze scandeerden leuzen tegen de PKK. De politie was in de buurt en hield de boel in de gaten.

Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.