Heertje: Welvaart is meer dan geld

Icoon AlgemeenIn een exclusieve column voor RTL Z stelt de bekende professor en econoom Arnold Heertje dat welvaart meer dan alleen geld is. Hij ergert zich eraan dat het Centraal Planbureau (CPB) een eenzijdige kijk op financiële transacties heeft. Het getuigt volgens hem van een 'onvoorstelbare domheid'.

Heertje: "De behoeftebevrediging van de mensen hangt niet alleen af van calculeerbare transacties, waarbij kosten en baten in geld worden uitgedrukt, maar ook van niet calculeerbare waarden, zoals het behoud van natuur, open ruimte, milieu en cultuur."

Hij vindt het denkbeeld dat alles wat voor het leven van belang is tot geld te herleiden is achterhaald. Het gaat volgens Heertje mensen om geluk.

"Ten behoeve van het economisch beleid à la Bos moet het CPB af van de eenzijdige oriëntatie op financiële transacties, terug naar de welvaart in ruime zin met aandacht voor de concrete kwaliteit van het bestaan en afblijven van het tere geluk van mensen van vlees en bloed." aldus Heertje.

Eerder noemde de opmerkelijke econoom het HBO een criminele organisatie, omdat hogescholen alleen focus hebben op het binnenhalen van zoveel mogelijk geld en daarbij de kwaliteit van het onderwijs uit het oog te verliezen.


Er is meer dan alleen geld