Windows Vista kan zichzelf deactiveren

Icoon DigitalLegale versies van Windows Vista kunnen zichzelf deactiveren als gebruikers de stuurprogramma's updaten of wijzigen. Microsoft zou dit bevestigd hebben tegenover een Australische technologiewebsite. Het bedrijf zou inmiddels op zoek zijn naar een oplossing voor het probleem.

James Bannan, een medewerker van de website APCMag.com, ontdekte het probleem nadat hij de grafische kaart van zijn computer had vervangen. Windows vroeg enkele dagen later om opnieuw te activeren, wat alleen kon door te bellen naar Microsoft omdat de productsleutel al gebruikt was bij de eerste installatie.

Een kleine wijziging van de hardwarecomponenten zou geen problemen moeten opleveren. Bannan heeft met een update van de stuurprogramma's aangetoond dat dit wel het geval is. Na het bijwerken van de stuurprogramma's van de harde schijf deactiveerde Vista zichzelf weer.

Windows Vista is, net als zijn voorganger, uitgerust met een systeem om piraterij te voorkomen. Er wordt gekeken of de hardware overeen komt met een eerder gemaakte 'digitale handtekening'. Wanneer dit niet het geval is moet de gebruiker de activatie opnieuw uitvoeren.


Wow, weer opnieuw activeren.