20 jaar cel voor gruwelmoord op Melissa Ulrich

JustitieVoor het levend in brand steken van de 19-jarige Melissa Ulrich is vanochtend de 24-jarige Orleando Gilberto O. veroordeeld tot 20 jaar celstraf. De eis tegen de man was 15 jaar én tbs. De rechter achtte tbs echter niet nodig maar legde wel een hogere celstraf op.

De uit Suriname afkomstige O. heeft in mei 2006 in een flat in de Arnhemse wijk Malburgen Melissa vastgebonden en overgoten met spiritus en daarna in brand gestoken. Als gewaarschuwde agenten de woning betreden, treffen ze de smeulende Melissa nog in leven aan. De kappersleerlinge overlijdt korte tijd later op de stoep van de woning.

Orleando O. heeft de moord altijd ontkend. Maar de rechter vond dat er genoeg bewijs aanwezig was voor een veroordeling. Zo was hij in het bezit van spullen die uit de flat van het slachtoffer afkomstig waren. Ook pinde O. met het pasje van Ulrich en kocht hij met dat geld kleding en drugs.

De reden voor de moord blijft door de ontkennende O. onduidelijk. De officier van justitie stelde twee weken terug dat de trotse Surinamer in de flat moet zijn beledigd. Zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis maakt dat hij zijn woede op de persoon die hem krenkt direct moet uiten.
Dat is de reden dat de officier van justitie hem verminderd toerekeningsvatbaar achtte en ook tbs met dwangverpleging eiste. Het Pieter Baancetrum zag echter geen verband tussen stoornis en delict. De rechter volgde die gedachtengang.



Melissa werd slechts 19 jaar