Miljoen Californiërs op de vlucht

Icoon BrandDe situatie, in het door zware bosbranden geteisterde Californië, blijft bijzonder kritiek. Nog altijd hebben de autoriteiten de branden niet onder controle. Een miljoen mensen heeft inmiddels opdracht gekregen om hun huizen te verlaten in verband met de naderende branden.

San Diego
Vooral rond de stad San Diego is de situatie gespannen. Alles is afhankelijk van de windrichting en de honderden brandweerlieden proberen uit alle macht te voorkomen dat het vuur overslaat naar de buitenwijken van de stad. Uit San Diego alleen al zijn al meer dan een half miljoen mensen geëvacueerd.

Zestien grote branden, 1600 gebouwen in de as
Volgens de brandweer zijn er op dit moment zestien zeer grote branden, waar er slechts 4 van onder controle lijken te zijn. Meer dan 161.000 hectare is al in vlammen opgegaan en ruim 1600 huizen zijn verwoest. Het dodental is inmiddels opgelopen tot twee en het aantal gewonden ligt volgens de laatste berichten op 45, waaronder 21 brandweerlieden. Alleen in San Diego County zijn al 1300 panden verwoest. Ook meldde de politie hier dat er diverse plunderaars zijn opgepakt.



Amerikaanse regering
President Bush heeft inmiddels de noodklok geluid en Californië tot rampgebied verklaard. Op deze manier kan het nationale rampenbestrijdingsteam, FEMA, worden ingezet en komt de hulp sneller op gang. Morgen zal de Amerikaanse president het rampgebied gaan bezoeken

CSI en 24
Ook de opnames van diversie televisieseries, -shows en films hebben vertraging opgelopen door het aanhoudende natuurgeweld. Hollywood meldde dinsdag dat de opnames van onder andere CSI en 24 voorlopig zijn geschrapt.

Enkele FOKkers bevinden zich in de brandhaarden. Meer informatie over hun toestand, foto's van het rampgebied en het laatste nieuws vind je natuurlijk ook op het Forum! van FOK!