Tien arrestaties na wegpesten allochtoon gezin

Icoon PolitieIn verband met het wegpesten van het Liberiaanse gezin Hayes uit het dorpje Waspik (gemeente Waalwijk), zijn inmiddels tien arrestaties verricht. Vorige week werden al drie jongens aangehouden en deze week volgden nog zeven arrestaties.

Alle jongeren - in de leeftijd van 14 tot met 21 jaar - worden verdacht van betrokkenheid bij diverse discriminerende incidenten rondom het gezin. De pesterijen begonnen na hun aankomst in Waspik in het voorjaar van 2006. Twee weken geleden deed de moeder van het gezin voor het eerst aangifte.

De treiterijen bestonden uit intimidatie en scheldpartijen. Ook werden er bijvoorbeeld eieren tegen de woning van Hayes gegooid en ontplofte vuurwerk in het huis. Eind vorige maand reden jongeren met een scooter in op één van de dochters van het gezin. De jonge vrouw kwam met de schrik vrij maar de familie voelde zich niet meer veilig en dook onder.

In Waspik bestaat veel ongenoegen over het lakse optreden van de diverse instanties. De gemeente onderzoekt nog hoe de situatie in anderhalf jaar zo kon escaleren. Loco-burgemeester Peter van Dongen zei vorige week dat na eerdere incidenten in april een plan van aanpak werd gemaakt. Dat heeft echter niet gewerkt, moest ook de loco-burgervader erkennen. Burgemeester Nol Kleijngeld spreekt over ernstige incidenten die diepe sporen hebben achtergelaten bij de betrokken familie en in de dorpsgemeenschap van Waspik.

Van de tien arrestanten zitten er nog vier vast.

Met dank aan mouthman voor de submit.