Nederlands kamp bij Deh Rawod beschoten

Icoon OorlogHet Nederlandse kamp in de Zuid-Afghaanse provincie, Camp Hadrian, is gistermiddag rond half vijf beschoten met een aantal projectielen. Dat heeft het ministerie van Defensie afgelopen avond gemeld.

Volgens het ministerie bereikte een van de projectielen doel en sloeg in op het militaire kamp bij Deh Rawod. Het ging vermoedelijk om een 107 milimeter raket. Deze richtte geen schade aan.

Een week geleden werd Camp Hadrian ook al beschoten met een viertal projectielen, vermoedelijk 107mm granaten. Twee daarvan kwamen toen terecht in het kamp, een erbuiten en de vierde ontplofte niet.

De afgelopen weken is veel gevochten in het gebied, waar zich grote concentraties Taliban ophouden. Maar beschietingen van de Nederlandse militaire bases komen zelden voor. In het najaar van 2006 was er een explosie buiten Camp Hadrian. Kamp Holland bij Tarin Kowt werd wel vaker onder vuur genomen.

Camp Hadrian is het tweede, kleinere Nederlandse kamp in de Zuid-Afghaanse provincie. Er zijn ongeveer driehonderd Nederlandse militairen gelegerd, die allemaal in gepantserde containers verblijven.

Het kamp kreeg die aan het begin van de missie vorig jaar zomer als eerste, omdat in de buurt felle gevechten plaatsvonden. Het kamp zelf werd daarna niet meer bestookt. Kamp Holland kreeg in een later stadium ook bunkerruimtes.