Oorlogskas Bush weer leeg

Icoon AmerikaWederom blijken de oorlogen in Irak en Afghanistan en de andere programma's voor nationale veiligheid meer geld te kosten. De Amerikaanse president Bush vroeg het Congres maandag nog eens 46 miljard dollar extra bovenop de 150 miljard die hij al had gevraagd voor het komend jaar.

Mocht het Congres instemmen met Bush dan zal sinds 11 september 2001 meer dan 800 miljard dollar uitgegeven zijn aan de oorlogen en extra veiligheidsprogramma's. Met het huidige uitgaventempo zou het astronomische bedrag van ťťn biljoen dollar overschreden worden als Bush in januari 2009 het Witte Huis na de nieuwe presidentsverkiezingen verlaat. Er zou dan meer geld zijn uitgegeven dan aan de oorlogen in Korea en Vietnam bij elkaar.

De Democraten zijn tegen het voorstel van Bush. Bush heeft namelijk enkele weken geleden een veto gebruikt tegen een wetsvoorstel voor het uitbreiden van de ziektekostenverzekering voor tien miljoen Amerikaanse kinderen.

"Voor de kosten van nog geen veertig dagen Irak kunnen we een jaar lang de ziektekosten van tien miljoen kinderen betalen," zei de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Bovendien zou de oorlogskas van Bush nog meer gevuld moeten worden bij een mogelijke aanval op Iran.


Oorlogen blijken weer duurder uit te vallen

Met dank aan Aoristus en Frank voor de submit.