'Oorlog met Iran voor presidentsverkiezingen'

Icoon AmerikaTwee voormalig hooggeplaatste beleidsexperts van de Bush-administratie zeggen dat de VS al jaren een aanval op Iran voorbereiden. Ex-CIA'er Flynt Leverett werkte als Midden Oosten-expert voor Bush en onderhandelde in het geheim met Iran. Hillary Mann reisde vaak mee als adviseur met zowel ex-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en huidig minister Condoleezza Rice. Ze onderhield ook banden met de machtige pro-IsraŽl lobby AIPAC.

Leverett en Mann zeggen in het interview met Esquire: "De VS zijn al jaren op oorlogskoers. Eerst met Irak en nu met Iran. Het diplomatische gedeelte met de Verenigde Naties zal opnieuw falen door toedoen van de VS. Iran zal doorgaan met stoken in Irak en met het verrijken van uranium. Dit zal de neoconservatieven in het Witte Huis triggeren. Zij voelen het als een morele plicht om Iran aan te vallen voordat de Democraten het Witte Huis overnemen."

Zij voorspellen dat de aanval hoogstwaarschijnlijk in de eerste helft van 2008 zal plaatsvinden. De presidentsverkiezingen zijn op 4 november dat jaar.

"Een oorlog met Iran zal resulteren in dramatisch meer aanvallen op Amerikaanse militairen in Irak door bijvoorbeeld Hezbollah. De reactie van fragiele staten als Pakistan en Afghanistan, waar miljoenen bewoners Amerika haten, is onvoorspelbaar." Leverett en Mann denken dat een oorlog met Iran de Verenigde Staten in een oorlog met de gehele moslimwereld zal storten.

Toen Leverett en Mann voor het eerst publiek gingen over de volgens hun toekomstige ramp met Iran werden ze onmiddellijk ontslagen door het Witte Huis. Afgelopen zondag nog waarschuwde de Amerikaanse vice-president Cheney Iran opnieuw en al eerder waarschuwde president Bush voor een Derde Wereldoorlog mocht Iran zijn handen krijgen op kernwapens.


George W. Bush en Dick Cheney