Veel EU-landen met begrotingsoverschot

Icoon EconomieMaar liefst tien EU-landen lieten in 2006 een overschot op de overheidsbegroting zien. Denemarken stond aan kop met een overschot van 4,6 procent. Nederland liet een overschot van 0,6 procent zien. Over het geheel gezien nam het gemiddelde overheidstekort van alle eurolanden af van 2,5 naar 1,5 procent. Ook in de EU-lidstaten zonder de euro is er sprake van een verbetering.

De grootste tekorten kwamen van Hongarije (9,2 procent), Italië (4,4) en Portugal (3,9). Van lidstaten van de Europese en Monetaire Unie, de EMU, wordt verwacht dat hun begrotingstekorten niet boven 3 procent van het BBP (bruto binnenlands product) uitkomen. Ook mag de staatsschuld niet boven de 60 procent van het BBP zijn.

Toch zijn er nog landen met een staatsschuld van boven de 60 procent. Het huishoudboekje van Italië blijkt dramatisch te zijn met 106,8 procent. Duitsland en Frankrijk voldoen ook niet aan de gestelde EMU-norm. Nederland voldoet wel aan de norm met een staatsschuld van 47,9 procent. Dit is een sterke verbetering ten opzichte van de 80 procent staatsschuld die Nederland had in de jaren negentig. Estland heeft de kleinste staatsschuld van alle EU-landen met een schuldquote van 4 procent. De gemiddelde Europese staatsschuld bedraagt iets meer dan 61 procent.


EU: fiscale discipline neemt toe