Greenspan: zwakke dollar leidt tot protectionisme

Icoon EconomieEx-voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, laat wederom van zich horen. De euro staat op een nieuw record van 1,43 dollar en dit stimuleert de Amerikaanse export. Greenspan waarschuwt echter dat andere landen hierdoor mogelijk protectionistische maatregelen gaan invoeren. Hierdoor zou het wegwerken van het enorme Amerikaanse handelstekort een 'pijnlijke' klus kunnen worden.

Deze daling van de dollar wordt onder andere veroorzaakt door de huidige kredietcrisis. Greenspan meent dat deze onvermijdelijk was omdat er onaanvaardbaar hoge risico's werden genomen. Nu ontstaat het gevaar dat het buitenland de Amerikaanse tekorten niet langer willen financieren. Greenspan zegt geweten te hebben van de misstanden op de hypotheekmarkt. Hij greep echter bewust niet in. Greenspan verlaagde de rentes tot laagterecords.

Ook zal de inflatie op middellange termijn in Europa en de Verenigde Staten oplopen naar structureel 5%. De rentetarieven moeten daarom omhoog naar ongeveer 10%, zo denkt hij. Dit heeft grote gevolgen voor de financiŽle huishouding van burgers.

Greenspan deed zijn uitspraken tijdens een lezing voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Greenspan mocht zich als voorzitter van de Fed nooit duidelijk uitspreken. Sinds hij voorzitter af is, kwam hij met opzienbarende onthullingen. Zo zei hij dat de Amerikaanse invasie in Irak om olie ging en dat Amerika afstevent op een financiŽle ramp door de vergrijzing en gebrek aan fiscale discipline van de Amerikaanse overheid.


Alan Greenspan