Formule 1: RšikkŲnen wint race en titel

Icoon Formule 1Kimi RšikkŲnen is verrassend de nieuwe wereldkampioen Formule 1. Hij won de race in BraziliŽ en had daarbij het geluk dat Lewis Hamilton mechanische problemen kende.

Kimi RšikkŲnen had de beste start en pakte de tweede plaats, in het kielzog van Felipe Massa. Fernando Alonso haalde al in de eerste bocht Lewis Hamilton in en toen de Brit zijn plaats wilde terugpakken, gleed hij van de baan en verloor hij veel posities. Giancarlo Fisichella had een probleem en ging rechtdoor bij de eerste bocht en werd, toen hij weer op het asfalt kwam, vol geramd door Sakon Yamamoto.

Hamilton was teruggevallen naar de zevende plaats en moest beginnen aan een inhaalrace om zijn kampioenschap veilig te stellen. Hij passeerde Nick Heidfeld, maar viel toen opeens bijna stil. Het complete veld haalde de Brit in, voor de wagen opeens weer op volle snelheid doorkon. Hij viel terug naar de achttiende plaats, wat zeventiende werd toen Rubens Barrichello een drive through penalty kreeg voor een valse start. Al snel wist Hamilton zich al door het eerste groepje voorliggers te worstelen en kreeg een plaats extra cadeau toen Mark Webber uitviel.

Al in de eenentwintigste ronde begon de eerste serie pitstops. De Ferrari's waren de eersten die hun stops maakten, en toen even later beide McLarens naar binnen kwamen, lag Hamilton al op de tiende plaats. Adrian Sutil verkeek zich op een inhaalactie op Anthony Davidson en beide coureurs moesten naar aanleiding van de botsing die volgde de pits opzoeken. Sutil werd voor zijn gedrag gestraft met een drive through penalty.

Vooraan joegen Massa en RšikkŲnen achter elkaar aan en sloegen een gat van meer dan twintig seconden op Alonso, die op zijn beurt werd opgejaagd door Robert Kubica. De Pool was duidelijk sneller en remde Alonso makkelijk uit om de derde plaats over te nemen. Kazuki Nakajima maakte zijn eerste pitstop en reed pardoes twee van zijn monteurs aan. Sebastian Vettel reed even op de achtste plaats, maar verloor alle snelheid in de wagen en moest opgeven. Ook Heikki Kovalainen viel uit: hij crashte zwaar in bocht drie, maar leek ongedeerd te zijn gebleven. Het was voor de Fin de eerste keer dit seizoen dat hij een race niet uitreed.

Terwijl Massa door een foutje bijna de leiding verloor, blies de andere Braziliaan, Rubens Barrichello, zijn motor op bij de pitsingang. Met nog twintig ronden voor de boeg maakte Massa zijn laatste stop, twee ronden later gevolgd door Alonso en RšikkŲnen. De Fin kwam net voor zijn teamgenoot de baan weer op, wat de beslissing in het kampioenschap betekende, zeker omdat Hamilton op een driestopsstrategie stond en nogmaals naar binnen moest. Rosberg viel Heidfeld aan voor de vierde plaats, maar Kubica maakte handig gebruik van de situatie en reed beide coureurs voorbij. Hamilton kreeg nog een extra puntje in de schoot geworpen toen Jarno Trulli een late pitstop maakte, maar het was niet genoeg om RšikkŲnen van de titel te houden.

Meer (auto)sportnieuws lees je op FOK!sport.