Rechters verwerpen beeld dat ze te soft zijn

Icoon BinnenlandsDe Raad voor de Rechtspraak ontkent dat er in Nederland te licht wordt gestraft. ,,We willen afstand nemen van het beeld dat wordt gecreëerd van wereldvreemde, softe rechters die niet weten wat er in de samenleving speelt. Dat is niet aan de orde'', zei een woordvoerder vandaag.

Hij reageerde daarmee op het verwijt van de Amsterdamse politiecommissaris Hans Schönfeld dat probleemjongeren die in de wijk Slotervaart voortdurend misdrijven plegen, te lichte straffen krijgen. Ook wil de commissaris dat rechters het verleden van verdachten meer laten meetellen in het bepalen van de strafmaat.

,,Het is z'n goed recht om dat te zeggen'', stelde de woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak voorop, om vervolgens de kritiek van de hand te wijzen. ,,Rechters kunnen niet discussiëren over de hoogte van de strafmaat. Ze zijn gebonden aan de wet, die zegt dat je niet veroordeeld kunt worden voor zaken die niet bewezen kunnen worden.'' De samenleving moet er daarom op vertrouwen dat er van een ,,passende straf'' sprake is.

,,We begrijpen de sentimenten die er spelen, maar we moeten niet van daaruit berechten'', zei de woordvoerder.

De zegsman hield wat Slotervaart betreft een slag om de arm, omdat hij de individuele zaken niet kent. Om over de hoogte van de straffen te oordelen, is het eerst nodig te weten wat de eis van de officier van justitie was en wat de motivering van de rechter is geweest.