Vis leeft maanden in boom

WetenschapWetenschappers hebben ontdekt dat er een vis bestaat die jaarlijks enige maanden in een boom leeft. Het betreft de Mangrove killifish die weet te overleven aan de binnenkant van rottende stronken en boomstammen. De killifish doet dat door zijn eigen ademhaling aan te passen, zodat hij lucht kan inademen.

De biologen die de ontdekking deden, verbazen zich erover dat een vis zo lang buiten zijn natuurlijke habitat in leven weet te blijven. Het 5 centimeter kleine visje leeft normaal gesproken in mangroves, modderige poelen en het overstroomde gedeelte van moerassen van Florida, Latijnse Amerika en de Caribisch gebieden.

In Belize en Florida werden honderden killifish gevonden die zich buiten het water verborgen in rottende delen van bomen. Ze hadden zich daar verstopt toen het water in de poelen waarin ze leefde opdroogde. Ze kropen in gaten en gangen die insecten in de boomstammen hadden gemaakt.

De killifish kan overigens ook nog zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen ontwikkelen en zichzelf bevruchten.


Mangrove killifish