Welten vreest dagelijks 'Parijse toestanden'

Icoon PolitieDe Amsterdamse hoofdcommissaris van politie Bernard Welten houdt er dagelijks rekening mee dat in stadsdeel Slotervaart 'Parijse toestanden' kunnen plaatsvinden. Daarbij doelde hij op de grootschalige rellen in Frankrijk waarbij talloze auto's in vlammen opgingen. Welten zei dat gisteravond in het tv-programma Pauw en Witteman.

Welten besprak met Pauw en Witteman de situatie in Slotervaart na het doodschieten van de politieaanvaller Bilal B. Sindsdien is het onrustig in de buurt.

Volgens de hoofdcommissaris kent Slotervaart een harde kern van zo'n 40 raddraaiers die tussen de 12 en 17 jaar oud zijn. Zij zijn al talloze malen opgepakt, maar ook even zo vaak weer vrijgelaten.

Welten zegt dat de Amsterdamse agenten veel respect verdienen. Die lopen dagelijks op eieren om de situatie niet te laten escaleren. ''Het gaat er vooral om de vrede in de buurt te bewaren, rust te behouden en te zorgen dat de vlam niet in de pan slaat.'' Toch houdt de commissaris er altijd rekening mee ''dat er een paar gewetenloze kwelgeesten uit het riool naar boven komen kruipen.''

De korpschef bezocht gisteren de twee gewonde agenten. Volgens hem gaat het met hen naar omstandigheden goed. Alleen de vrouwelijke agente die als eerste werd gestoken was volgens hem bewapend. ''Het was voor haar een kwestie van 'jij of ik'. Ze vertelde me dat ze niet eens in de gaten had dat ze was gestoken.'' De mannelijke agent ligt overigens nog aan een sonde. Zijn slokdarm is tijdens de steekpartij beschadigd geraakt en hij kan voorlopig niet eten. Ook zijn neus is half doorgesneden.


'Dagelijks bezig de vrede te bewaren'