Verbod op gloeilamp van de baan

Icoon MilieuPlannen van milieuminister Jacqueline Cramer om de gloeilamp in Nederland in de ban te doen, zijn definitief van de baan. Zulke maatregelen zijn niet langer nodig omdat er voldoende marktinitiatieven zijn om over te schakelen op andere vormen van verlichting zoals led-verlichting, liet de woordvoerder van de PvdA-bewindsvrouw gisteren weten.

Na een werkbezoek aan Philips in Eindhoven liet Cramer in mei weten dat zij binnen vier jaar af wilde van de aloude gloeilamp. Spaarlampen zouden veel beter zijn voor het milieu en de portemonnee. Coalitiegenoot CDA vond Cramer te ver gaan. De plannen zouden niet goed zijn voor de publieke steun voor energiemaatregelen.

In antwoord op Kamervragen erkent Cramer overigens ook dat het op nationaal niveau "uitfaseren'' van gloeilampen nagenoeg niet verenigbaar is met het vrije verkeer van goederen in de Europese Unie.

De bewindsvrouw wil in EU-verband afspraken maken over energiezuinige verlichting, liet haar woordvoerder verder weten. De Europese Commissie liet in mei al weten werk te maken van nieuwe normen. Dat zou betekenen dat de industrie op termijn de productie van gloeilampen staakt en vervangt door beter presterende verlichting.

"Een forse uitglijder van de minister'', reageert niettemin Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks. De klimaatcrisis is volgens hem veel te ernstig om zo'n ban eerst aan te kondigen en dan weer in te slikken.

Een andere maatregel die wel kans maakt, zijn verbeterde energielabels op apparaten zoals drogers en koelkasten. Nu staat op die labels hoe zuinig producten zijn, maar niet hoe duur ze in het gebruik zijn, aldus PvdA'er Diederik Samsom. "De duurste droger verbruikt maar 50 euro per jaar. De aanschafkosten verdien je dan in vier of vijf jaar terug. Die informatie zou op de labels moeten staan. Dat zou consumenten moeten overtuigen.''

Samsom wil vrijwillige afspraken met het bedrijfsleven maken. "Zo zijn ook de huidige energielabels tot stand gekomen.'' Hij claimt daarom de steun van CDA en ChristenUnie, maar de minister loopt er ook warm voor. Het idee spreekt haar aan, aldus haar woordvoerder. Cramer wil nog wel overleggen met het bedrijfsleven over de eventuele voor- en nadelen. Over drie weken debateert de Tweede Kamer over Cramers begroting voor 2008.

Geen verbod op gloeilampen.