Hennepkweker rookt voor zitting een joint

Een 36-jarige man uit Heerenveen moest vandaag voor de rechter verschijnen. Hij moest voorkomen wegens het runnen van een hennepkwekerijtje en het illegaal aftappen van stroom. Vlak voor de rechtszaak had hij een flinke joint gerookt, om zo volkomen relaxt de zitting bij te wonen.

Dit werd tijdens de audiëntie duidelijk toen de man tegenstrijdige antwoorden gaf. Op een vraag van politierechter Kees Post gaf de man namelijk een antwoord dat haaks stond op het antwoord dat hij eerder tijdens de rechtszaak en tegenover de politie gaf. "Het is niet slim om naar een zitting te gaan en te blowen", sprak Post de kweker belerend toe.

Eind vorig jaar werd de kwekerij van de man in een pand in het Friese Franeker aangetroffen. In het pand bevonden zich 772 planten waarvan in totaal zo'n zeventien kilo was geoogst.

De man moet nu voor straf 180 uur onbetaalde arbeid verrichten. Ook legde de rechter hem drie maanden voorwaardelijke celstraf op. Over twee weken zal Post beslissen of de staat ruim 82.000 euro van de man zal vorderen.