Onkelinx noemt Vlamingen 'zwammen'

BelgieWat zou de aftredend vice-premier van België, de Waalse politica Laurette Onkelinx, nou vinden van haar Vlaamse landgenoten na de politieke problemen van de laatste tijd? Wel dat heeft ze dit weekend onomwonden duidelijk gemaakt. De Vlamingen zijn ''zwammen'' die de federale staat ''uithollen''. En daar konden de Vlamingen het mee doen.

De politica van de Parti Socialiste (PS) gaf haar mening afgelopen weekend op een congres van haar partij. ''De Vlamingen willen een staatshervorming. Wat ze niet kunnen binnenhalen in een grote onderhandelingsronde, doen ze stap voor stap in het geniep. Net zoals de zwammen die van binnenuit huizen aantasten tot ze onbewoonbaar zijn, proberen de Vlamingen de federale staat uit te hollen.''

Hitler
De uitspraak van de vice-premier heeft bij onze zuiderburen tot veel verontwaardiging geleid. Niet alleen bij Vlamingen maar ook bij Walen. ''De nazi's behandelden de joden als kakkerlakken en de Hutu's omschreven de Tutsi's als ongedierte. Nu wordt een gemeenschap omschreven als zwammen. Een uitspraak die we eerder uit de mond van Hitler dan van Onkelinx hadden verwacht'', zo viel op te tekenen in Waalse kringen.

Vlaamse politici van alle politieke gezindten reageerden allen fel. N-VA-voorzitter Bart De Wever vermoedt dat Onkelinx de uitspraken deed na het eten van hallicunogene paddestoelen. LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker was het hardst in zijn bewoordingen: ''Logisch dat de PS uitspraken over zwammen doet, ze zijn als geen ander gespecialiseerd in de parasitologie. Maar ook mevrouw Onkelinx heeft recht op haar vijf seconden publieke verdwazing.''

Onkelinx liet gisteren overigens in een verklaring weten dat haar verwijzing naar zwammen sloeg op de Vlaamse strategie, en niet op de politici die ze uitvoeren.


Een 'zwammende' Onkelinx