Sjeik wil homo's hongerdood laten sterven

Sjeik Ramathan Shaban Mubajje uit Oeganda wil alle homo's uit zijn land verbannen naar een eiland in het meer Lake Victoria. Hij hoopt dat ze daarna de hongerdood zullen sterven. De sjeik heeft verklaard dat hij zijn radicale voorstel al heeft besproken met president Yoweri Museveni. "Ik vroeg hem een eiland in het Victoriameer, dan kunnen we de homo's naar het eiland sturen en ze er laten verhongeren. Dat is de manier om ons land van de homo's te verlossen."

De president heeft volgens enkele geestelijken, die ook bij het gesprek aanwezig waren, nog niet gereageerd op de drastische maatregel. Volgens de sjeik moet er nu worden ingegrepen, anders raakt de maatschappij volgens hem nog meer ontaard. "Homoseksualiteit heeft al complete generaties om zeep geholpen en het homogedrag zal ook voor onze generatie gevolgen hebben. We moeten samen met andere religies strijden tegen homoseksualiteit."

De islamitische jeugdbeweging staat in elk geval achter het plan. De jeugdige moslims willen zelfs een anti-homoleger op poten zetten. Een geestelijke geeft toe dat er plannen in de maak zijn om een einde te maken aan de homo's in Oeganda. "We zijn klaar om een macht op te richten en in te grijpen. We moeten een einde maken aan praktijken als homoseksualiteit", vindt Mulath Bukenya. Homoseksualiteit is in het Afrikaanse land (nog) niet verboden.