Agenten Sint Maarten woedend op Franse collega's

Icoon BuitenlandsOp het Antilliaanse eiland Sint Maarten vindt dinsdag op het hoogste niveau overleg plaats tussen het Nederlandse en het Franse gezag over een hoog opgelopen ruzie tussen Nederlandse en Franse agenten.

Franse agenten verhinderden in de nacht van zaterdag op zondag dat twee Nederlandse agenten per ambulance naar het ziekenhuis konden worden gebracht. Zij waren na een achtervolging op het Franse deel van het eiland tegen een muur gereden.

"Dit mag nooit meer voorkomen", zei gezaghebber van Sint Maarten, Franklyn Richards. Vandaag overlegt hij met de préfet délégué Dominique Lacroix van Saint Martin. Zijn Franse ambtsgenoot Richards wacht nog op het rapport van de politie.

Agenten op Sint Maarten zijn nog steeds woedend over het gebeuren, waarbij een Nederlandse agent en een collega van het Vrijwilligerskorps Sint Maarten per auto drie gewapende mannen achtervolgden. Toen de auto zich naar de Franse kant begaf, namen de Nederlandse agenten zoals gebruikelijk contact op met de Franse collega's. Ze kregen echter geen gehoor. Ze vervolgden de achtervolging, maar ramden kort daarop op Frans gebied een muur. Daarbij raakten ze bekneld en bewusteloos.

De inmiddels gearriveerde Franse gendarmes lieten niet toe dat de gewonde agenten over de grens zouden worden gebracht, omdat ze hen geen toestemming hadden gegeven om op Frans gebied te werken. Ook verhinderden ze een ambulance de twee te vervoeren. Pas na urenlange, hoog oplopende discussies konden de twee worden vervoerd. Eén agent moest direct naar Curaçao worden gevlogen wegens de ernst van zijn verwondingen. Hoe het met de agenten gaat is niet bekend.

Subheader
Ruzie in de caribbean

Met dank aan calvobbes voor de submit.