Rutte: Breuk met Verdonk onvermijdelijk

Icoon PolitiekDe breuk tussen de VVD en Rita Verdonk is volgens partijleider Mark Rutte onvermijdelijk. ''Er moest een keuze gemaakt worden'', aldus Rutte vanochtend voorafgaande aan het wekelijkse fractieberaad van de VVD.

Gisteravond koos Verdonk ervoor op te stappen als VVD-lid nadat het hoofdbestuur haar gedwongen had te kiezen tussen haar lidmaatschap en haar Kamerzetel. De situatie waarbij ze zowel een Kamerzetel bezette als VVD-lid was, was ''onwerkbaar'', aldus Rutte.

Rutte zei te beseffen dat het voor Verdonk een ingrijpende beslissing moet zijn geweest, maar hij is tevreden dat er nu duidelijkheid is. Het is volgens hem nu zaak dat de VVD zich gaat ''herpakken'' en oppositie gaat voeren tegen ''dit vreselijke kabinet''.

Rutte verwacht dat er als gevolg van de breuk met Verdonk geen splitsing zal komen in de VVD en dat het ''overgrote deel'' van de leden lid blijft. Die indruk heeft hij overgehouden aan de talrijke gesprekken met VVD-afdelingen die hij sinds een aantal weken voert. Rutte wees erop ook op dat de VVD na het vertrek van Verdonk uit de fractie in de peilingen overeind is gebleven, ''zij het op een onaanvaardbaar laag niveau''.

Rutte ontkende opgelucht te zijn over het vertrek van Verdonk. ''Opluchting is een verkeerd woord, na de moeilijke periode die we als partij achter de rug hebben.'' De VVD-leider heeft dan ook zeker ''geen vreugdedansje gemaakt'' toen hij Verdonk gisteravond haar besluit hoorde aankondigen om haar partijlidmaatschap te beëindigen.

Wiegel
Oud-partijleider Hans Wiegel noemt het vertrek van Rita Verdonk uit de VVD ''buitengewoon slecht'' voor de partij. Hij verwijt het partijbestuur dat het niet heeft nagedacht over de gevolgen die het opstappen van Verdonk heeft.

Verdonk besloot gisteravond de VVD te verlaten nadat het partijbestuur haar voor een ultimatum had gesteld: ze moest haar Tweede Kamerzetel opgeven, anders zou ze worden geroyeerd. Eerder werd Verdonk uit de VVD-fractie gezet na een reeks van conflicten. Wiegel heeft zich altijd tegen dit besluit van fractieleider Mark Rutte verzet.