Turkije laat spanning met VS oplopen

De verhouding tussen Turkije en de Verenigde Staten wordt er niet beter op. Dat heeft alles te maken met de irritaties over de genocide-resolutie die een Amerikaanse commissie van het Huis van Afgevaardigden vorige week heeft aangenomen.

Die commissie gaat de resolutie - die de massamoorden op ArmeniŽrs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk als volkerenmoord bestempelt - nu voorleggen aan het Amerikaanse Congres. De Turkse legerleider generaal Yasar Buyukanit waarschuwde gisteren dat de militaire banden tussen Turkije en de VS ''nooit meer hetzelfde zullen zijn'' als het Huis van Afgevaardigden ook instemt met de resolutie.

In Turkije is vorige week al woedend gereageerd op de aangenomen motie. Turkije - voor de VS een belangrijk doorvoerland voor goederen met bestemming Irak of Afghanistan - heeft sindsdien zijn ambassadeur in Amerika voor overleg teruggeroepen en dreigt de logistieke hulp aan het Amerikaanse leger te verminderen.

De Amerikaanse minster van buitenlandse zaken Condoleezza Rice zei zaterdag al dat de relatie tussen de twee landen in een moeilijke periode zit. Twee Amerikaanse gezanten probeerden dit weekend de gemoederen in Turkije te kalmeren.

Critici wijzen er op dat het nog maar valt te bezien hoe ver Turkije in zijn dreigementen jegens de VS durft te gaan. Volgens deskundigen is het Turkse leger namelijk grotendeels afhankelijk van de Amerikaanse wapenindustrie.

Buiten bovengenoemde kwestie speelt overigens ook het plan mee van Turkije om strijders van de tot terroristische organisatie bestempelde Koerdische Arbeiderspartij PKK aan te vallen in Irak. De VS is hier fel op tegen en vreest voor een escelatie. Toch begonnen de Turken gisteren al met beschietingen van de Koerdische regio in Irak.

Met dank aan mouthman voor de submit.