Marokkanen hekelen 'hangverbod'

Icoon BinnenlandsEen tiental Marokkaanse jongerenorganisaties eist dat het zogenaamde 'hangverbod'/samenscholingsverbod in de Utrechtse wijk Kanaleneiland per direct wordt beŽindigd. De organisaties stellen dat het verbod de jongeren juist sneller de criminaliteit indrukt.

Daarnaast stellen de organisaties in hun brief aan burgemeester Brouwer ook de vraag wat er met de miljoenen is gebeurd die in de wijk zouden zijn gestoken aangezien de problemen onverminderd voortduren.

Het samenscholingsverbod gaat vanaf vanavond in en omvat een groep met een harde kern van om en nabij de twintig personen met daaromheen nog zestig meelopers. Deze groep mag voortaan niet met meer dan vijf personen op straat rondhangen. Zorgen leden van deze groep toch voor overlast dan staan ze extra hoge boetes en langere taakstraffen te wachten.

Ook vinden Jamal Bakkich (Boeg) en Mohammed Osrouti (MMVE) dat Utrecht het samenscholingsverbod alle jongeren in Kanaleneiland-Noord over ťťn kam scheert. Elke jongere die zich op straat begeeft, wordt argwanend beoordeeld. "Natuurlijk moet de kleine groep raddraaiers en criminele jongeren keihard worden aangepakt. Geen genade, daar is iedereen in de Marokkaanse gemeenschap het over eens. Maar laten we ons intensief richten op meelopers en de grote groep kinderen die er aan komt. En heel belangrijk; hun ouders."