Franse hondenbezitters moeten test afleggen

Icoon BuitenlandsDe bazen van gevaarlijke honden in Frankrijk moeten meer verantwoordelijk gehouden worden voor de daden van hun honden. Minister van Binnenlandse Zaken, Michèle Alliot-Marie vindt dat niet alleen het karakter van de hond gezien kan worden als oorzaak bij ernstige verwondingen : hun bazen spelen er ook een belangrijke rol in.

De aangescherpte wet legt het accent op het voorlichten en de eigen verantwoordelijkheid van de bazen. Door deze wet moeten bezitters van honden die als gevaarlijk te boek staan een cursus van bekwaamheid afleggen en moeten ze akkoord gaan met het feit dat de hond aan periodieke keuringen moet meedoen, zodat tussentijds het gedrag van de hond in de gaten kan worden gehouden. Deze maatregel geldt ook voor andere honden, ongeacht hun ras, als zij één- of meerdere verwondingen hebben toegebracht.

Elke hond die als gevaarlijk te boek staat en na 7 januari 2007 is geboren, moet een certificaat van de dierenarts hebben, waarbij ook veiligheidsvoorschriften horen. De minister onderstreept dat deze regels in het leven geroepen zijn omdat een soortgelijk systeem veel duidelijker is voor iedereen.