Binnenkort miljoenste surveillancecamera in Frankrijk

Icoon BuitenlandsBinnenkort komt de miljoenste videosurveillancecamera in Frankrijk. "De veiligheidscamera’s zijn onmisbaar wat betreft terrorisme. Ik wil ze nog verder laten ontwikkelen," zegt Michèle Alliot-Marie, minister van Binnenlandse Zaken. In minder dan drie jaar tijd wil ze dat de toezichtcamera's verdrievoudigd zijn, en eind 2009 moeten ze overal in Frankrijk hangen. Volgens de officiele cijfers zijn er nu 300.000 sureveillancecamera’s in Frankrijk.

De minister zegt dat ze vindt dat de veiligheid van de Franse burgers zoveel mogelijk gegarandeerd moet worden, in de lijn van de mogelijkheden. Ze vindt ook dat de regering vooruit moet kijken, zodat er een maximaal aan mogelijke dreiging kan worden voorkomen. Daarvoor is samenwerking nodig tussen onderzoeksbureaus en de Franse overheid.

Pasgeleden werd in Nederland bekendgemaakt dat in 2008 in sommige steden de camera’s worden weggehaald omdat zij niet het beoogde effect hebben bereikt en bovendien te duur blijken te zijn. In Leeuwarden, waar de camera's eerst ook weggehaald zouden worden, wordt waarschijnlijk besloten ze toch te laten hangen omdat dit op veel protest van de bewoners stuitte.