Geen pc's voor eerstejaars op Chinese universiteiten

Icoon BuitenlandsWaar Nederlandse studenten worden aangemoedigd om in hun eerste jaar een laptop aan te schaffen, hebben drie Chinese universiteiten hun eerstejaars verboden een computer te kopen, zodat ze niet internet- en gameverslaafd kunnen worden.

De drie Chinese universiteiten zijn van mening dat het bezit van een eigen computer schadelijk is voor de studieresultaten. Beginnende studenten hebben te weinig zelfbeheersing om een verslaving aan internet en spelletjes tegen te gaan.

Studenten op een andere universiteit waar het verbod in 2002 al werd ingevoerd, omzeilen het verbod door naar internetcafés te gaan. Ook gebruiken ze de universiteitscomputers om op te gamen. Bovendien mogen ze vanaf het tweede jaar wel een eigen computer kopen, waarna ze alsnog verslaafd kunnen raken. Twaalf van vijftien ondervraagde ouderejaars gaven aan wel eens een onvoldoende te hebben gehaald omdat ze te veel computerspelletjes hadden gespeeld. Negen van hen verklaarden dat ze hun computer speciaal voor games hadden gekocht.

Volgens experts kunnen de maatregelen contraproductief werken, omdat computers een goed communicatiemiddel en een belangrijke manier van ontspanning kunnen zijn. Volgens internetverslavingsexpert Tao Hongkai moeten studenten onderwezen worden over de gevaren van computerverslaving en heeft een verbod van een jaar weinig effect.

Subheader


Met dank aan Biogarde voor de submit.